Vedtekter

§1 – Formål

Foreningen har som formål å ivareta interesser og være et ressurssenter for personer som lever i fattigdom, være det seg økonomisk eller andre former.

Vi ønsker å bidra gjennom blant annet å være en sosial arena og tilby et forum for nettverksbygging, sette deres behov på samfunnets dagsorden, gjennomføre direkte avhjelp og distribusjon av donasjoner etter evne, veilede eller sette individer med behov i kontakt med kompetente frivillige, frivillige organisasjoner eller rette offentlige instanser.

FRI skal være en brukerstyrt organisasjon.

§2 – Grunnlag

FRI er en borger- og selvhjelpsorganisasjon som ser at fattigdom i en velferdsstat som Norge strekker seg lengre enn bare ren økonomisk fattigdom. Mange lever fattige liv gjennom å ikke ha tilstrekkelige midler, styrke eller evne til å delta fullt ut i samfunnet eller benytte seg av de hjelpemidlene samfunnet tilbyr.

§3 – Medlemskap

Vilkårene for medlemskap er at medlemmer godtar FRIs formål, plattform, vedtekter og styrets vedtak. Alle medlemmer må være over 15 år og ha en aktiv e-postadresse de kan nåes på.

3.1 – Det finnes flere former for medlemskap

  • Ordinære medlemmer
  • Støttemedlemmer
  • Gavemedlemskap

§3.1.1 – Ordinært medlemskap

Ordinært medlemskap er åpent for alle som oppfatter at de ikke får deltatt fullt ut i samfunnet på grunn av økonomiske forhold eller andre mangler, som ressurssvakhet eller sykdom. Ordinære medlemmer har full tale- og stemmerett på alle møter.

§3.1.2 – Ressursmedlemskap

Ressursmedlemskap er åpent for alle som ønsker å bidra til foreningens formål og støtter foreningens grunnlag, samt ønsker å involvere seg i driften ut over direkte frivillig arbeid. Ressursmedlemmer har full talerett på alle møter.

§3.1.3 – Støttemedlemskap

Støttemedlemskap er åpent for alle som ønsker å støtte foreningen økonomisk eller med faste donasjoner.

§3.2 – Innmelding

Man søker om medlemskap skriftlig på papir eller gjennom e-post, som blir vurdert og evt. godkjent av styret.

§3.3 – Stemme- og talerett

Stemme- og talerett på årsmøte krever minst 3 måneders medlemskap. Valgbarhet til valgte organer krever minst 3 måneders frivillig arbeid eller 6 måneders aktiv deltagelse. Med aktiv deltagelse menes oppmøte på minst 2/3 av foreningens møter som medlemsmøter og årsmøte som blir gjennomført i perioden.

§3.4 – Medlemskontigent

Medlemskontigent forfaller etter normal utbetaling av feriepenger. Minimumskontigent for de forskjellige medlemskategoriene fastsettes av styret på årlig basis og endringer skal meldes minst én måned før ny kontigent forfaller.

§4 – Årsmøte

Årsmøtet er foreningens øverste organ. Årmøte er én av foreningens to former for allmøter.

§4.1.1 – Gjennomføring av årsmøte

Årsmøtet avholdes på første onsdag i Mai. Årsmøte kan avholdes tidligere eller senere basert på generelt ønske fra medlemmer.

§4.1.2 – Innkalling til årsmøte

Innkallelse til årsmøtet besørges av styret og sendes på e-post minst 14 dager før avholdelse. Saksliste og alle relevante saksdokumenter skal være inkludert.

§4.1.3 – Årsmøte over flere dager

Hvis årsmøtet er beregnet til å ta lengre tid enn én møtedag, skal det planlegges for flere dager. Hvis årsmøtet tar lengre tid enn forventet skal resterende saker behandles ved første anledning og innkallelse sendes til medlemmer iht. §4.1.2.

§4.2 – Forslag til årsmøte

Alle saker (med unntak av vedtektsendring) til årsmøtet skal leveres til administrasjonen minst 7 dager før innkallelse skal sendes ut, altså 21 dager før allmøtet. Kun ordinære medlemmer har forslagsrett. Styret kan velge å ikke godkjenne saker som inneholder udokumenterte eller injurierende påstander eller på annen måte er upassende.

§4.2.1 – Forslag til vedtektsendring

Forslag til vedtektsendringer skal leveres til administrasjonen minst 3 måneder før allmøte for behandling og eventuelt bearbeidelse. Forslaget behandles primært av vedtektskomite, hvis dette ikke eksisterer; av styreutnevnt arbeidsgruppe.

Forslagsstiller kan kreve å inkluderes i prosessen.

§4.2.2 – Rett på hjelp

Alle medlemmer har rett på hjelp og veiledning fra foreningen hvis skriftlige forslag til allmøter oppleves som en terskel. Dette skal besørges av styret eller utnevnt arbeidsgruppe.

§4.3.– Årsmøtet skal behandle følgende punkter og saker:

Det er anledning for møteleder å korte ned på punkter etter godkjenning fra årsmøtet.

§4.3.1 – Prosedyre

Hvis ikke annet er ønsket av allmøtet samt at involverte godtar, fortsetter personer i sine tidligere valgte posisjoner.

  • Konstituering
  • Godkjenning av innkalling og saksliste
  • Godkjenning av tidligere valgt møteleder, eventuelt. valg av ny møteleder
  • Godkjenning av tidligere valgt tellekorps, eventuelt valg av nytt tellekorps (Minst 2 stk.)
  • Godkjenning av tidligere valgt referent, eventuelt valg av ny referent
  • Godkjenning av tidligere valgt personer til å signere protokoll, eventuelt valg av nye personer til å signere protokoll (2 stk.)

§4.3.2 – Faste saker

  • Årsberetning og evt. rapporter fra valgte komiteer
  • Regnskap og budsjett

§4.3.3 – Valg av styre og komiteer

Medlemmer må være tilstede for å være valgbare. Ved stemmelikhet som vil føre til noens tap av innvalgt posisjon gjennomføres det omstemning.

§4.3.3.1 – Styrevalg

Det velges inn opp til 7 styremedlemmer. Det skal alltid være et oddetall for å unngå låst styre.

Forslag til styremedlemmer sendes på samme måte som ordinære forslag. Man kan foreslå seg selv/melde sitt kandidatur. Benkeforslag er mulig men bør unngås. Den med flest stemmer velges som styreleder, men har anledning til å tilby posisjonen til andre valgte styremedlemmer.

Styret blir valgt inn for en periode på 2 år av gangen.

§4.3.3.2 – Opprettelse eller behandling av andre funksjoner

Etter behov, ønske eller krav fra årsmøtet:

  • Anskaffelse/bytte av offentlig godkjent revisor
  • Kontrollkomite
  • Vedtektskomite
  • Andre arbeidsgrupper eller komiteer med faste medlemmer

§4.3.4 – Innkommende forslag

Forslag fra fraværende medlem forfaller.

§4.3.5 – Eventuelt

Behandle saker og temaer som blir foreslått men ikke er sendt inn skriftlig.

§4.3.5.1 – Alle forslag bør fremsettes skriftlig

Møteleder har anledning til å avvise saker under §4.3.5 – Eventuelt hvis de ikke er egnet for spontan debatt og be om at dette sendes inn i henhold til §4.2 – Forslag til årsmøte.

§4.4 – Avstemminger avholdes gjennom håndsopprekning

Tellekorps teller opp stemmer, i mangel av dette besørges opptelling av møteleder med generell konsensus fra årsmøtet om resultatet.

§4.4.1 – Generelle avstemminger avgjøres med simpelt flertall

Simpelt flertall for et forslag oppnås i en avstemning når standpunktet får flest stemmer fra stemmeberettige møtedeltagere.

4.4.2 – Vedtektsendringer fattes med 2/3 kvalifisert flertall.

Vedtekstendringer godkjennes når minst 2/3 av stemmeberettige møtedeltagere godkjenner dette.

§4.4.3 – Hemmelig avstemming

Det er anledning for hemmelig avstemming. Hvis ett eller flere medlemmer ønsker hemmelig avstemming skal dette gjennomføres og besørges av tellekorps gjennom valgsedler.

§5 – Ekstraordinært allmøte

Styret skal innkalle til ekstraordinært allmøte etter skriftlig krav fra 1/3 av styrets medlemmer eller 1/4 av foreningens stemmeberettige medlemmer. Ekstraordinært allmøte er én av foreningens to former for allmøter.

§5.1 – Ekstraordinært allmøte skal avholdes så fort som mulig

Ekstraordinært allmøte skal avholdes senest innen 1 kalendermåned etter at krav er fremsatt. Innkalling skal sendes ut til medlemmer i henhold til §4.1.2 – Innkalling til årsmøte.

§5.2 – Ekstraordinært allmøte er saksspesifikt

Ekstraordinært allmøte skal kun behandle prosedyre (§4.3.1) samt sak(er) som er årsak til ekstraordinært allmøte.

§6 – Styret er foreningens høyeste myndighet mellom årsmøtene.

Styret står for alle beslutninger mellom årsmøter, men må forholde seg til vedtak og direktiver vedtatt på årsmøter eller ekstraordinære allmøter.

§6.1 – Styrets funksjoner

Styret skal bestå av:

  • Styreleder
  • Sekretær
  • Økonomisk ansvarlig

Styreleder kan ikke være økonomisk ansvarlig. Hvis ikke annet er valgt er styreleder kontaktperson for det offentlige og media.

§6.2 – Styret grunnleggende oppgaver og ansvar

  • Administrere foreningens drift
  • Administrere og føre kontroll med foreningens økonomi i henhold til gjeldende instrukser og bestemmelser
  • Oppnevne eventuelle komiteer, utvalg, arbeidsgrupper, roller/ansvarsposisjoner o.l. og utarbeide instrukser for disse.

§6.3 – Gjennomføring av styremøter

Styret skal avholde styremøter når styreleder eller et flertall av styremedlemmer forlanger det. Styremøter kan avholdes digitalt. Det skal gies minst tre dagers varsel til samtlige styremedlemmer.

§6.3.1 – Vedtaksdyktighet

Styret er vedtaksdyktig når minst halvparten av styrets medlemmer er tilstede. Det er anledning for å fatte ekstraordinære vedtak utenfor formelle styremøter ved ekstraordinære behov.

§6.3.2 – Regelmessighet

Styremøter skal avholdes minst hver tredje måned.

§6.3.3 – Frafall skal protokollføres

Ved frafall av tre påfølgende styremøter mister styremedlemmet sin plass og medlemsmøte kan supplere iht. §6.6.

§6.5 – Signaturrett/Prokura

Det er styret i fellesskap som innehar signaturrett.

§6.5.1 – Delegert signaturrett/prokura

Styret kan delegere signaturrett/prokura til én eller flere i styret. Det skal da klargjøres om det er hver for seg eller i fellesskap.

§6.6 – Supplering ved fratreden

Ved fratreden fra styret er det anledning for resterende styremedlemmer å innkalle til medlemsmøte for å supplere opp til antall styremedlemmer valgt inn ved sist årsmøte.

§6.7 – Foreningsrepresentasjon

Det er kun styret som har anledning til å uttale seg på vegne av foreningen. Styret har anledning til å utnevne pressetalsperson utenfor styret samt delegere midlertidig eller permanent representasjonsrett til medlemmer.

§7 – Oppløsning

Oppløsning av foreningen kan bare behandles på årsmøte og krever 3/4 kvalifisert flertall fra foreningens stemmeberettige eller absolutt flertall fra stemmeberettigede møtedeltagere på to påfølgende allmøter (årsmøter eller ekstraordinære årsmøter).

§7.1 – Besørgelse av oppløsning

Styret besørger eller delegerer ansvar for avvikling av foreningen, gjenstående aktiva overføres til et ikke-kommersielt formål som er i tråd med foreningens formål.