Vi er de Fattiges Ressurser og Interesser!
Introduksjon
I Norge har vi en økende andel mennesker som lever i en vedvarende lavinntektssituasjon, også kjent som fattigdom. Det vil si at man ikke får deltatt fullt ut i samfunnet på grunn av økonomiske mangler – altså dårlig råd.
Gjennom mange års frivillig arbeid på mange nivåer innenfor fattigdomsproblematikken, fra direkte matutdeling for sultne mennesker til dialog med politikere, har vi sett hvordan fattigdom i alle sine former påvirker livene til mennesker. Vi mener at fattigdom er mer enn bare dårlig råd.
Manglende styrke til å oppsøke hjelp hos de offentlige tilbudene. Manglende kunnskap om hvor man kan finne rett hjelp hos frivillige organisasjoner. Manglende tro på evnen til selvstyring i eget liv – Manglende mulighet for å vise seg selv og andre at man kan!
Det er bare noen av eksemplene i en kompleks situasjon vi opplever er med på å sørge for at mennesker faller utenfor samfunnet. Det fører ofte til at man havner i en situasjon med vedvarende lav inntekt.
Som det står i vår formålsparagraf;
Vi ønsker å bidra gjennom blant annet å være en sosial arena og tilby et forum for nettverksbygging, sette deres behov på samfunnets dagsorden, gjennomføre direkte avhjelp og distribusjon av donasjoner etter evne, veilede eller sette individer med behov i kontakt med kompetente frivillige, frivillige organisasjoner eller rette offentlige instanser.
Vi er en forening av mennesker som på hvert vårt vis er berørt av fattigdom i sine forskjellige former, vi har opplevd manglene som gjør at man ikke får deltatt fullt ut i samfunnet. Og vi ønsker å gjøre hva vi kan for å hjelpe hverandre ut av situasjonen samt hindre at andre havner der.
Hvordan ønsker vi å hjelpe og skape forandringer?
Veien blir til mens man går. Gjennom innspill fra medlemmer og støttespillere regner vi med å kunne få idéer om hvordan vi kan arbeide som foreningsstifterne ikke kan se for seg. Det vi derimot har sett for oss er konkrete tiltak som:
- Sosial arena (Kafé eller lignende)
- Et møtested hvor man kan treffe mennesker i samme situasjon for å utveksle erfaringer og finne sosial støtte
- Et sted hvor man kan komme i kontakt med ressurspersoner som ønsker å bidra til å bedre individets personlige situasjon
- Et forum hvor man kan diskutere hvordan man kan påvirke storsamfunnet til å sette mer fokus på de problemstillingene vi opplever som mest prekære
- Veiledning og kurs
- Hjelp til å finne hjelp, senke terskelen for å oppsøke offentlige instanser og andre hjelpeorganisasjoner for å bedre sin egen situasjon
- Direkte veiledning for å få en fot innenfor i et presset hjelpeapparat
- Enkel økonomisk rådgivning og råd om forbrukerrettigheter
- Diverse kurs etter mulighet
- Tilstedeværelse i samfunnet
- Samfunnsdebattant-innlegg i media
- Oppmerksomhetsarbeid blant politikere
- Deltagelse i forskjellige samfunnsforum som f.eks. Arendalsuka
- Videreformidling av donasjoner
- Datautstyr, musikkutstyr, sportsutstyr og andre mindre objekter som kan gjøre en stor forskjell i hverdagen for de som har fått dekket absolutt minimum
- Tjenester fra private bedrifter som for eksempel helse, velvære, gavekort, opplevelser o.l.
En av våre ønsker er samarbeid med andre organisasjoner. Vi tror på at samhold gir styrke, og at sammen kan vi skape en forståelse av behovet for endringer.
Vi er i oppstartsfasen
Foreningen ble startet i midten av September 2024 og venter per 26.09 på å bli ferdigregistrert i Brønnøysundregistrene som en frivillig forening.
Vi ønsker å vokse. Vi søker medlemmer for ordinært medlemskap som kan være med på å forme foreningen og fremtiden. Da vi er en brukerstyrt forening er dette mennesker som er berørt av fattigdom i en eller flere av sine former.
Vi søker ressursmedlemmer som ikke nødvendigvis er direkte berørt av problematikken, men ønsker å bidra organisatorisk og praktisk til driften av foreningen.
Vi søker frivillige til den daglige driften av foreningen. I første omgang vil dette hovedsakelig være arbeidsgrupper som:
- Søker etter egnede lokaler for drift
- Innhenter oversikt over de forskjellige hjelpetilbudene i Oslo for å skape en felles «Hjelpetelefonkatalog» for både private og organisasjoner.
Så fort vi har funnet egnede lokaler håper vi å kunne sette i gang tiltak som trenger:
- Skribenter og personer med interesse for samfunnsdialog for mediainnlegg og tilstedeværelse i samfunnsdebatten
- Kontormedarbeidere for å søke etter samarbeidspartnere, offentlig og privat støtte o.l.
- Kantinemedarbeidere
- Resepsjon/Telefonoperatører
- Lager- og utdelingsmedarbeidere
- Diverse driftsfrivillige
Vi håper du blir inspirert til å være en del av Fattiges Ressurser og Interesser (F.R.I.) som medlem, ressursmedlem, frivillig eller samarbeidspartner.
Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller tilbakemeldinger.